Noms catalans als carrers de San Francisco

A la ciutat de San Francisco es poden trobar noms que poden resultar tant familiars com Alemany, Serra, Palou o Font. La presència catalana a Califòrnia durant els primers anys de colonització va ser molt rellevant i, d’aquest fet, en guarden memòria, no només els noms de carrers o barris de la ciutat, sinó també el nom d’escoles, centres culturals, equipaments esportius, etc.

El 1768, foren enviats a explorar els territoris de l’Alta Califòrnia un grup d’uns 250 homes capitanejats per Gaspar de Portolà, originari d’Os de Balaguer. Majoritàriament eren membres de la Segona Companyia Franca de Voluntaris Catalans, i també els acompanyaven frares franciscans, principament mallorquins. La seva missió era l’ocupació del port de Monterrey, al qual havia arribat anteriorment el navegant Sebastián Vizcano, i d’aquesta manera barrar el pas a l’expansió russa des del nord del continent americà.

Uns anys més tard, el 1775, una nova missió portaria a un nou contingent de catalans a les terres de l’Alta Califòrnia per a continuar amb la tasca d’ocupació i domini del territori, així com d’evangelització dels pobles natius.

Governadors, caps militars, missioners, arquebisbes i colons procedents de Catalunya, València o les Illes Balears són alguns dels noms d’aquests primers europeus a Califòrnia, i que encara avui es poden veure als carrers de San Francisco.

Portola Drive

Crespi Drive

Constanso Way

Junipero Serra Boulevard

Palou Avenue

Moraga Street

Moncada Way

Font Boulevard

Vidal Drive

Yorba Street

Alemany Boulevard

Farragut Street

Altres noms de carrers de San Francisco poden fer entreveure, si bé no s’ha pogut confirmar, la referència a altres cognoms probablement procedents de territoris de parla catalana, corresponents a aquells primers europeus que van trepitjar aquell territori. Per altra banda, i malgrat la controvèrsia que sovint generen alguns d’aquests personatges pel greuge causat a la població aborigen, no és la única ciutat a Estats Units que els té presents en els noms carrers, institucions o equipaments.

Cal tenir en compte, com diu Jaume Sobrequés a Els catalans als orígens històrics de Califòrnia, que ‘la tasca la feren com a espanyols, emprant, en la seva correspondència- àduch la que sostingueren entre si- i en les seves cròniques, exclusivament, i sense cap excepció, la llengua castellana’. No obstant això, i malgrat la dificultat que aquest fet suposa per a conèixer sovint el seu lloc d’origen, passejar per San Francisco seguint l’empremta de cognoms d’origen català és possible a través de la toponímia dels seus carrers.

Mapa: Google Maps.

Fotografia: Roger Noguer.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.