Font Boulevard a Pere Font

Font Boulevard és l’avinguda principal d’una àrea residencial de l’est de San Francisco amb nombrosos carrers dedicats als primers europeus que van arribar a terres californianes. El nom fa referència al frare franciscà Pere Font.

Nascut a Girona el 1738, havia estat escolà de Montserrat i de ben jove havia arribat a Mèxic com a missioner. El 1775 acompanyà l’expedició liderada per Juan Bautista Anza amb l’encàrrec de realitzar la descripció cartogràfica de l’àrea compresa entre l’Alta Califòrnia i Sonora (Mèxic). L’objectiu era obrir nous caminis terrestres per connectar Nova Espanya amb les noves missions fundades per Juníper Serra (San Diego, San Carlos de Monterrey, San Gabriel i San Luis) des de l’arribada sis anys abans de l’expedició de Gaspar de Portolà.

Aquesta nova expedició la formaven unes 240 persones, entre les quals, el topògraf Marià Vidal, frares franciscans com el valencià Tomàs Eixarc, i membres de la segona companyia franca de voluntaris, comandada per Moraga. Durant el trajecte fins a San Francisco, durant el qual s’entrà en contacte amb diferents tribus indígenes, diversos religiosos es quedaren pel camí a crear missions, i unes 193 persones es quedaren per poblar els assentaments de Santa Clara i San Francisco.

De la seva travessia per l’Alta Califòrnia Font conclouria ‘Amb tot el que he viatjat, i tan lluny, he pogut veure pobles molt bonics i terres precioses. Però cap m’ha complagut tant com aquesta. I arribo a creure que si assoleix veure’s tan ben poblada com els d’Europa, serà un dels llocs més bonics del món. Aquest paratge té la situació més apropiada per a fundar-hi la més bonica ciutat’. Catalans als orígens de San Francisco de California’ (Soler i Vidal, Josep. Catalans als orígens de San Francisco de Califòrnia).

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

  • 200 catalans a les Amèriques. 1493-1987. Mosrta del Diccionari de Catalunya i Amèrica. Comissió Catalana del Cinquè Centenari del Descobriment d’Amèrica. Barcelona, 1988.
  • Roca, Francesc; Hurtado, Víctor. Catalans al món. Atlas de la presència catalana al món. Enciclopèdia catalana. Barcelona, 2009.
  • Catalans a Amèrica : en el segon centenari de la mort de Gaspar de Portolà (1786) i el primer de la fundació del Centre Català de Buenos Aires (1886). Fundació Jaume I. Barcelona, 1986.
  • Soler i Vidal, Josep. Catalans als orígens de San Francisco de Califòrnia. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau, Editor. Barcelona, 1988.
  • Solé i Sabaté, Josep Maria; Puigventós López, Eduard. Els catalans a les gueres del món. Ara Llibres. Barcelona, 2014.
 • Sobrequés i Callicó, Jaume. Els catalans als orígens històrics de Califòrnia. Columna. Barcelona, 1991.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.