El projecte

Petjada Catalana és un blog que pretén recollir tots els racons del món on els catalans, d’una manera o una altra, hi han deixat petjada. Iniciat l’any 2014 per Marta Faixedas després de treballar com a dinamitzadora en el Centre Català de Santiago de Xile.

L’any 2017 s’incopora al projecte Ignasi Dies, col·laborador de les revistes Excursionisme i Altaïr.

El continguts al blog i al mapa en aquests sis anys segueixen creixent i trobem, per exemple, històries tan curioses com la del Peronella Park, les restes d’un gran complex lúdic aixecat al mig d’Austràlia el 1935 per un emprenedor empordanès. O la història del terrassenc Josep Oller, que l’any 1889 va fundar el mític Moulin Rouge de París. Hi tenen cabuda també els indrets relacionats amb els episodis més coneguts de la història del nostre país: els cinc segles de presència catalana a l’illa de Malta, les intenses relacions comercials amb Cuba, o la ruta seguida pels almogàvers de la Companyia Catalana a les actuals Grècia i Turquia, entre d’altres.

El capítol de les exploracions catalanes està representat amb Antoni de Montserrat, el primer a cartografiar l’Himàlaia; els colonitzadors de Califòrnia, presents en el nomenclàtor de San Francisco (Portola Drive, Junipero Serra Boulevard); o els exploradors catalans de Canadà i Alaska.

El 2019 s’incorpora com a col·laborador, Cristian Canton Ferrer i el 2020 es sumen a l’equip Ares Pagès, impulsora del blog Fuet i Mate, Joaquim Gibert Font i Robert Surroca i Tallaferro.

També el 2020 el projecte creix amb nous formats i gràcies a la col·laboració amb Ràdio Amèrica Barcelona, ara la Petjada Catalana a Amèrica es pot escoltar en format podcast.

El projecte, doncs, avança a pas ferm i en la mida que els seus impulsors hi poden dedicar hores del seu temps. Ja s’acosta a les 1.500 localitzacions al mapa de la Petjada Catalana. No obstant això, encara queda pendent d’introduir un llarg llistat d’ubicacions, seguir creixent en l’equip de col·laboradors i en la comunitat de persones que ens vulguin seguir i ajudar a fer créixer el coneixement de la diàspora catalana al món.

I també obrir nous camins: xerrades, publicacions, viatges i molt més!

Consulteu aquí més sobre què fem o sol·liciteu l’alta al butlletí si voleu més informació. També ens podeu contactar escrivint correu a info@petjadacatalana.com!