Alemany Boulevard a Josep Sadoc Alemany Conill


Alemany Boulevard és una important artèria, d’uns 6 quilòmetres de longitud, que connecta el nord-est i el sud-oest de la ciutat de San Francisco. Porta el nom del que va ser el primer arquebisbe de San Francisco, Josep Sadoc Alemany Conill, nascut a Vic el 1814.

Llicenciat en teologia, anà a Amèrica com a missioner el 1840 i fou nomenat primer bisbe de Monterrey, succeït després per Tadeu Amat Brusi, natural de Barcelona. Nomenat arquebisbe de San Francisco el 1853, fins a la seva dimissió el 1884, entre altres, promogué la instal·lació de diversos ordres i congregacions a la diòcesi davant el gran influx de població de diverses nacionalitats que arribà durant l’anomenada Febre d’Or de Califòrnia. Considerat un gran impulsor del catolicisme en aquells territoris, erigí noves parròquies i féu construir escoles i hospitals.

Nacionalitzat estatudinenc, morí sobtadament a València el 1888 i fou sepultat a Vic. No obstant això, el 1965, a petició de l’arquebisbe de San Francisco, Josep T. McGucken, les seves restes foren traslladades a Califòrnia i dipositades al mausoleu dels arquebisbes de San Francscio del Cementiri de la Santa Creu de Colma.  

A Sant Francisco també hi ha la intersecció coneguda com Alemany Maze. A Califòrnia també porta el seu nom un institut a Mission Hills i la biblioteca de la Dominican University a San Rafael.

Fotorgafia: Roger Noguer.

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.