Moraga Street i Moraga Avenue a Josep Joaquim Moraga

Dos carrers, Moraga Street i Moraga Avenue, recorden a Josep Joaquim Moraga. Si bé algunes fonts indiquen que nasqué al continent americà, era d’origen català segons apunten autors com Josep Soler i Vidal. Militar i explorador, formà part de l’expedició de Juan Bautista de Anza com a lloctintent de la Segona Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya.

El 1776 fundà la fortalesa coneguda com el presidio San Francisco. Primer cap militar i responsable de l’establiment dels primers europeus a San Francisco, entre els quals hi figuren diversos soldats de la companyia de Voluntaris. És considerat, juntament amb Francesc Palou i amb altres noms destacats com Gaspar de Portolà o Pere Fages, fundador de la ciutat del Golden Gate.

Segons els seus escrits sobre de la fundació de la ciutat ‘La missió de San Francisco va fundar-se a La Llacuna i Torrent de los Dolores -lloc molt preciós i abundant d’aigua, llenya i pedra-; pot dir-se que també està acabada i tan formosament fabricada que no puc fer altre que admirar-me de veure que en tan poc temps hàgim pogut alçar un Fort i una Missió que no tenen parell fins ara en els establiments californians septentironals.’ (Catalans als orígens de San Francisco de California, Josep Soler i Vidal).

Nomenat virrei de Nova Espanya, fou fundador també de la ciutat de San José, on també hi ha dos carrers dedicats a la seva figura. Morí el 13 de juliol de 1785 i les seves restes foren enterrades a a la part posterior de la capella dels Dolors de la Missió de San Francisco el 1791.

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.