Crespi Drive a Joan Crespí Fiol

Crespi Drive és el nom d’un carrer proper a la San Francisco State University, que es troba en una zona residencial amb nombrosos carrers dedicats als primers europeus d’arribar en aquells territoris.

Joan Crespí Fiol, missioner franciscà nascut a Mallorca el 1721, participà en l’expedició de Portolà, de la qual esdevingué un dels principals cronistes de la missió. Després de la descoberta de la badia San Francisco, es quedà a l’actual estat de Califòrnia. El 1772 es va unir a una nova expedició comandada per Pere Fages dels territoris a l’est de la badia i foren els primers europeus de veure el rius Sacramento i San Joaquin, al Central Valley de l’estat californià.

Posteriorment, el 1774, participà en l’expedició encapçalada per Joan Pérez Hernández (nat Joan Peris) per les costes de l’actual Colúmbia Britànica (Canadà).

També es diu Crespí Drive un carrer que comença justament on es troba l’estàtua de Gaspar de Portolà, a la Pacifica State Beach, i segueix en direcció est. La seva sepultura es troba a l’església de la missió San Carlos Borromeo de Carmelo, actualment la població californiana de Carmel-by-the-Sea, juntament amb el també missioner mallorquí, Juníper Serra, i el governador valencià Josep Antoni Romeu.

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

  • 200 catalans a les Amèriques. 1493-1987. Mosrta del Diccionari de Catalunya i Amèrica. Comissió Catalana del Cinquè Centenari del Descobriment d’Amèrica. Barcelona, 1988.
  • Roca, Francesc; Hurtado, Víctor. Catalans al món. Atlas de la presència catalana al món. Enciclopèdia catalana. Barcelona, 2009.
  • Catalans a Amèrica : en el segon centenari de la mort de Gaspar de Portolà (1786) i el primer de la fundació del Centre Català de Buenos Aires (1886). Fundació Jaume I. Barcelona, 1986.
  • Soler i Vidal, Josep. Catalans als orígens de San Francisco de Califòrnia. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau, Editor. Barcelona, 1988.
  • Solé i Sabaté, Josep Maria; Puigventós López, Eduard. Els catalans a les gueres del món. Ara Llibres. Barcelona, 2014.
 • Sobrequés i Callicó, Jaume. Els catalans als orígens històrics de Califòrnia. Columna. Barcelona, 1991.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes: