Portola Drive a Gaspar de Portolà

Portola és el nom que reben dos carrers (Portola Drive i Portola Street) i un barri situat a la part sud-est de la ciutat de San Francisco. El nom fa referència a Gaspar de Portolà, explorador i militar nascut a Os de Balaguer, la Noguera, el 1717. Després de participar en diverses campanyes, el 1765 sortí del port de Cadis en direcció Amèrica, on arribà l’1 de novembre.

Governador de la Baixa Califòrnia, el 1767 va ser nomenat organitzador en cap de l’expedició cap a l’Alta Califòrnia. El 30 d’octubre de 1739 arribava amb alguns dels seus homes a la badia de l’actual San Francisco. Ells van ser els primers europeus de veure l’ara cinematogràfica badia.

Reconquerit Monterrey, Portolà i una part de l’expedició tornà. Mentrestant, es quedà a l’Alta Califòrnia un destacament militar comandat pel tinent Pere Fages i la comunitat de franciscans, dirigida per Fra Serra (Ginebre o Juníper) per a continuar la tasca evangelitzadora.

Portolà també té una escola elemental que porta el seu nom a San Bruno, així com nombrosos centres o institucions. Molt a prop i, al costat de la Pacifica State Beach, la més llarga de Califòrnia, al sector sud de la ciutat, hi ha una estàtua commemorativa i una placa que recorda les gestes del militar català.

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.