Junipero Serra Boulevard a Juníper Serra



Junipero Serra Boulevard
és una artèria principal del sector oest de la ciutat de San Francisco i porta aquest nom en reconeixement a un dels personatges més destacats i recordats, també dels més controvertits, d’entre aquells primers europeus arribats a terres californianes.

Nascut el 1713 a Petra (Mallorca), el seu nom era Miquel Serra Ferrer, però prengué el nom Juníper, o Ginebró, en esdevenir frare franciscà. Doctorat en teologia per la Universitat Lul·liana de Palma, el 1749 salpà del port de amb 20 franciscans més cap a Nueva España (Méxic) per fer de missioner.

El 1767 Carles III havia ordenat l’expulsió dels jesuïtes de les missions de la Baixa Califòrnia, que foren encomanades als franciscans. Un any després, Serra, juntament amb 15 missioners franciscans més, s’embarcaren a l’expedició a la península de Califòrnia comandada per Gaspar de Portolà. Considerat ‘l’apòstol de Califòrnia’, Juníper funà entre 1769 i 1784 fins a 9 missions, entre les que destaquen San Diego de Alcalá, actual San Diego o San Carlos de Monterrey, actual Monterrey.

A part dels nombrosos carrers, escoles o accidents geogràfics que porten el seu nom a Califòrnia, la seva estàtua és també una de les dues figures que representen l’estat californià al Capitoli de Washington. A la plaça San Francisco de Asis de la ciutat de l’Havana també hi ha una figura representativa de Serra acompanyat d’un nen indígena.

Fra Juníper Serra fou canonitzat el setembre de 2015 pel Papa Francesc generant una forta polèmica entre els membres dels pobles nadius de Califòrnia per les terribles conseqüències que provocà als seus avantpassats l’establiment de les missions als nous territoris ocupats.

La seva figura, com la d’altres colonitzadors europeus, genera molta controvèrsia, fins al punt que les escultures que els recorden pateixen els atacs de persones contràries a què es segueixin homenatjant i enaltint. En aquest sentit, el 2020, dins el moviment ‘Black Lives Matter’, la seva estàtua a San Francisco ha estat enderrocada pel fet de simbolitzar la colonització i l’esclavatge.

Fotografies:

Estàtua de Juníper Serra a la Missió San Carlos Borromeo de Carlmeo, Roger Noguer.

Estàtua al Capitoli de Washington, @capawashington.

Estàtua a la Paza San Francisco de l’Havana, Marta Faixedas.

Mapa: History of San Francisco History Names by Noah Veltman.

Altres carrers de Sant Francisco amb cognom català.

Saber-ne més*:

    • Ubeda Igual, Antonio. Fray Junípero Serra. Seix Barral. Barcelona, 1958.
    • 200 catalans a les Amèriques. 1493-1987. Mosrta del Diccionari de Catalunya i Amèrica. Comissió Catalana del Cinquè Centenari del Descobriment d’Amèrica. Barcelona, 1988.
    • Roca, Francesc; Hurtado, Víctor. Catalans al món. Atlas de la presència catalana al món. Enciclopèdia catalana. Barcelona, 2009.
    • Catalans a Amèrica : en el segon centenari de la mort de Gaspar de Portolà (1786) i el primer de la fundació del Centre Català de Buenos Aires (1886). Fundació Jaume I. Barcelona, 1986.
    • Soler i Vidal, Josep. Catalans als orígens de San Francisco de Califòrnia. Col·lecció Episodis de la Història. Rafael Dalmau, Editor. Barcelona, 1988.
    • Solé i Sabaté, Josep Maria; Puigventós López, Eduard. Els catalans a les gueres del món. Ara Llibres. Barcelona, 2014.
  • Sobrequés i Callicó, Jaume. Els catalans als orígens històrics de Califòrnia. Columna. Barcelona, 1991.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes: 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.