Escultures d’artistes catalans a Buenos Aires

Passejant pels carrers de Buenos Aires trobarem força monuments que han realitzat escultors catalans, com per exemple un dels més importants de la ciutat, “Monumento a la Carta Magna y a las cuatro regiones argentinas”, obra d’Agustí Querol (ubicat al barri de Palermo).  Ens trobem també l’impecable monument a Mariano Moreno, de Miquel Blai i Fàbregas, a la Plaza Congreso (al barri de Monserrate).

El primer va ser el regal d’Espanya a l’Argentina per la commemoració del Centenario de la Revolución i el segon, que també es va fer durant el Centenario, commemorava els homes que havien format part de la Primera Junta.

El mateix Blai és l’autor de l’obra “Los Primeros Fríos”, que trobem al Jardín Botánico de la capital argentina. L’escultura “Cançó Popular Catalana”, que decora la façana del Palau de la Música de Barcelona, també porta la seva signatura.

L’obra representa un ancià assegut amb les mans entrellaçades amb una nena que reposa el rostre sobre el seu pit. L’obra, d’estil modernista, va obtenir medalla d’honor a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1894.

Al mateix Jardín Botanico Carlos Thays encara s’hi pot trobar una altra obra catalana. Es tracta de ‘Sagunto’ d’Agustí Querol, un grup escultòric realitzat amb marbre de Carrara i que simbolitza el Setge de Sagunt el 218 aC.

Agustí Querol i Subirats, nascut a Tortosa el 1863, estudià a la Llotja de Barcelona. Obtingué una pensió per estudiar a Roma. Establert a Madrid, va obtenir nombrosos reconeixements a tot el món. Diverses ciutats tenen monuments seus com ara l’Havana, Manila, Madrid, Lima, etc.

Miquel Blai i Fàbregas, nascut a Olot el 1866, treballà al taller d’escultura religiosa dels germans Vayreda. Estudià a París i Roma fins al 1893. El 1894 s’establí a París i després a Madrid, on té monuments com el dedicat a Federico Rubio.

En el barri de Caballito també hi ha una obra de l’escultor Josep Llimona. Es tracta de la ‘Fuente de la Doncella’, ubicada al Parque de Rivadavia. També és coneguda com la ‘Fuente de los catalanes’, ja que es tracta d’una donació de la comunitat catalana a la ciutat de Buenos Aires l’any 1931.

Fotografies:
‘Monumento a la Carta Magna y a las cuatro regiones argentinas’: Viquipèdia (Thialfi).
‘Monumento a Mariano Moreno’: Viquipèdia (Arcibel).
‘Els primers freds’: Viquipèdia (Roberto Fiadone).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a San Telmo: Casal de Catalunya i orfebres Pallarols

Saber-ne més*:

‘Alguns catalans a Argentina: Escultors’. Fuet i Mate.
‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Escultores españoles en las conmemoraciones argentinas. Rodrigo Gutiérrez Viñuales. El reencuentro entre España y Argentina en 1910. Camino al Bicentenario. Buenos Aires, CEDODAL-Junta de Andalucía, 2007, pp. 93-96.
Agustí Querol i Subirats. Enciclopèdia Catalana.
Sagunt. Enciclopèdia Catalana.
‘Sagunto’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.
Miquel Blay i Fàbrega. Enciclopèdia Catalana.
Monument a Mariano Moreno. Historia hoy.
‘Primeros frios’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.
‘Els primers freds’. Viquipèdia.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.