Hospital militar i escultures amb empremta catalana a Palermo

El barri de Palermo de la capital argentina compta amb tres escultures d’artistes catalans. Una és el ‘Monumento a La Carta Magna y a las Cuatro Regiones Argentinas’ d’Agustí Querol i Subirats, que es pot veure a la confluència de les avingudes Sarmiento i del Libertador.

Les altres dues escultures es troben situades al recinte del jardí botànic Carlos Thays. Es tracta de l’obra ‘Sagunto’ del mateix Agustí Querol i ‘Els primers freds’ de Miquel Blay i Fàbregas, qui també té, al barri de Montserrat de Buenos Aires, el ‘Monumento a Mariano Moreno‘.

És a Palermo on hi ha també l’hospital militar central Cirujano Mayor Cosme Argerich. El metge militar Cosme Argerich Martí va ser nomenat cirurgià major de l’exèrcit el 1822. Era fill de Cosme Marià Argerich del Castillo, qui també té un hospital que porta el seu nom a la capital portenya i un bust al barri de Recoleta, obra de Miquel Blay Fàbregas, que el recorda com un dels fundadors de la Facultat de Medicina de Buenos Aires.

Un altre carrer del barri de Palermo porta el nom de Juan Francisco Seguí. Aquest advocat, polític, periodista i historiador nascut a Santa Fe el 1822 era nét de José Seguí Dreta, originari de Menorca. El seu pare, Juan Francisco Seguí, nascut a Santa Fe el 1774 fou ministre del Governador de la provincia de Santa Fe, el militar Estanisalo López. Una població a Argentina porta també el nom Seguí.

Finalment, al que es coneix com a Palermo Chico, un subsector del barri de Palermo a tocar del barri de Recoleta, hi ha el monument a Juan Martín de Pueyrredón obra de l’escultor Wilfred Viladrich Morera. Nascut a Buenos Aires el 1923 era fill de l’escultor català Miquel Viladrich Vila. Ambdós residiren i tenen diverses obres a Buenos Aires i Argentina.

Fotografia: Viquipèdia (desconegut).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires

Saber-ne més*:

‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
‘Alguns catalans a Argentina: Escultors’. Fuet i Mate.
‘Els Miquelets de Catalunya en la independència d’Argentina’. Marc Pons. El Nacional. Tarragona, 22 de juliol de 2018.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Escultores españoles en las conmemoraciones argentinas. Rodrigo Gutiérrez Viñuales. El reencuentro entre España y Argentina en 1910. Camino al Bicentenario. Buenos Aires, CEDODAL-Junta de Andalucía, 2007, pp. 93-96.
Miquel Blay i Fàbrega. Enciclopèdia Catalana.
Agustí Querol i Subirats. Enciclopèdia Catalana.
‘Sagunto’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.
‘Primeros frios’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.