Hospital militar i escultures amb empremta catalana a Palermo

El barri de Palermo de la capital argentina compta amb tres escultures d’artistes catalans. Una és el ‘Monumento a La Carta Magna y a las Cuatro Regiones Argentinas’ d’Agustí Querol i Subirats, que es pot veure a la confluència de les avingudes Sarmiento i del Libertador.

Les altres dues escultures, es troben situades al recinte del jardí botànic Carlos Thays. Es tracta de l’obra ‘Sagunto’ del mateix Agustí Querol i ‘Els primers freds’ de Miquel Blai i Fàbrega, qui també té, al barri de Monserrate de Buenos Aires, el ‘Monumento a Mariano Moreno‘.

És a Palermo on hi ha també l’hospital militar central Cirujano Mayor Cosme Argerich. El metge militar, Cosme Argerich Martí va ser nomenat cirurgià major de l’exèrcit el 1822. Era fill de Cosme Marià Argerich del Castillo, qui també té un hospital que porta el seu nom a la capital portenya i un bust al barri de Recoleta, que el recorda com un dels fundadors de la Facultat de Medecina de Buenos Aires.

Fotografia: Viquipèdia (desconegut).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires

Saber-ne més*:

‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
‘Alguns catalans a Argentina: Escultors’. Fuet i Mate.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Escultores españoles en las conmemoraciones argentinas. Rodrigo Gutiérrez Viñuales. El reencuentro entre España y Argentina en 1910. Camino al Bicentenario. Buenos Aires, CEDODAL-Junta de Andalucía, 2007, pp. 93-96.
Miquel Blay i Fàbrega. Enciclopèdia Catalana.
Agustí Querol i Subirats. Enciclopèdia Catalana.
‘Sagunto’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.
‘Primeros frios’ web del Jardí Botànic de Buenos Aires.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.