El Casal de Catalunya de Buenos Aires

Façana Casal Catala Buenos Airesentrada casal catala bbaabalco casal catala bbaa

El Casal de Catalunya de Buenos Aires es funda el 1940 a partir de la fusió de dues comunitats creades anteriorment, el Centre Català, fundat el 12 de juny de 1886, i el Casal Català, que va ser creat el març de 1908 amb un caràcter més popular i de tendència independentista.

La seu de la comunitat s’ubica a l’edifici on havia estat situat el Centre Català, un palauet neogòtic al carrer Chacabuco 863, del barri de San Telmo de Buenos Aires. L’edifici va ser encarregat per Lluís Castells i Sivilla, comerciant i banquer, a finals del segle XIX per cedir-lo al govern espanyol per a oficines, amb la condició que els baixos acollissin el Centre Català i el Montepío de Montserrat.

Projectat pels arquitectes Eugeni Campllonch i Julián Garcia Nuñez, destaquen els dos estils diferenciats de la façana, un neogòtic i l’altre modernista català. Igualment destaquen elements interior com ara l’escala principal, la biblioteca Pompeu Fabra, amb més de 14.000 volums, i el teatre principal, que porta el nom de l’actriu catalana Margarita Xirgu, i en el qual, durant més de trenta anys, s’hi van celebrar temporades regulars de teatre català.

Des d’aquesta comunitat catalana a la capital argentina, s’han impulsat altres entitats, com ara la penya barcelonista Nicolau Casaus el 1986.

Revistes com Resorgiment (publicada entre 1916 i 1972) i Catalunya (publicada entre 1930 i 1965) van ser editades en el marc d’aquesta comunitat des d’on també s’impulsà el 1956 la publicació de El Libro Blanco de Cataluña.

Fotografies: Marc Faixedas

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.