Tierra del Fuego: la censurada illa de Xàtiva

Un pilot valencià explora la “Terra australis”

El límit meridional del continent americà, que actualment es coneix de manera global com a Terra del Foc (en castellà, Tierra del Fuego), es va considerar fins al segle XVII l’avançada d’un continent austral desconegut, assenyalat en els mapes com a “Terra australis” o “Terra magellanica”. El pas cap a l’oceà Pacífic es feia aleshores per les aigües de l’intricat estret de Magallanes.

El descobriment holandès l’any 1616 d’una nova ruta cap al Pacífic navegant al sud de la “Terra australis” a través de l’estret de Le Maire i el cap d’Hornos va posar en alerta la monarquia Hispànica. El rei Felip III de Castella va encarregar al geògraf valencià Diego Ramírez de Arellano la cartografia de les noves terres. D’aquest conegut navegant nascut a Xàtiva se sap que va canviar-se el nom –es deia Ildefons o Alfons– i probablement el cognom en arribar a la Cort hispànica.

El pilot xativí va confirmar el 1618 que la “Terra australis” no era un continent sinó una illa, que va batejar amb el nom d’illa de Xàtiva, en honor a la seva ciutat natal. L’expedició va cartografiar un petit arxipèlag més al sud –durant segle i mig serien les terres més australs descobertes– que acabaria portant el seu nom: les illes Diego Ramírez (en l’actualitat xilenes).

La censura borbònica cala foc a “Xàtiva”

La desaparició de la denominació illa de Xàtiva i la seva substitució per illa Gran de Tierra del Fuego (o genèricament Tierra del Fuego, englobant tot l’arxipèlag) té un punt de partida: l’incendi borbònic de Xàtiva el 19 de juny de 1707 com a càstig exemplar per la seva resistència a ultrança. Els borbònics van incendiar i despoblar la ciutat en l’episodi que es coneix com a l’extermini de Xàtiva, l’objectiu del qual va ser esborrar completament la localitat en tots els àmbits. L’extermini va incloure la toponímia i des d’aleshores l’illa de Xàtiva sud-americana va deixar d’existir com a indret geogràfic. La nova denominació “Tierra del Fuego” –que havia estat encunyada per Fernão de Magalhães per descriure la costa nord de la “Terra australis”– va passar a ser una irònica metàfora del foc que va arrasar la Xàtiva austriacista.

Fotografies:

La Terra australis en el Theatrum Orbis Terrarum d’Abraham Ortelius (1570). Font: Viquipèdia.

Illa de Xàtiva i part de la Patagònia. Mapa de Diego Ramírez de Arellano. Font: Viquipèdia.

Ushuaia. Capital de la província argentina de Tierra del Fuego. Font: Viquipèdia. Autor: Ilja@wiki

Retrat capgirat de Felip V a Xàtiva. Font: Viquipèdia.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.