Sant Raimon Penyafort, el sant català en l’art florentí

Ramon de Penyafort, sant català a Florència

A la sala capitular del convent de Sant Marc de Florència es pot observar una pintura en la qual, entre altres personatges rellevants de la comunitat dels dominics, hi ha Raimon de Penyafort, eclesiàstic català. El fresc, Crocifissione con i santi, va ser realitzat per Fra Angelico molt probablement entre el 1441 i 1442 i representa la crusificció de Jesucrist. L’obra aporta una iconografia innovadora en representar a l’escena sants com Sant Joan Baptista, Sant Cosme, Sant Lorenzo, etc. A la part inferior de la composició principal hi ha, ocupant l’espai central, la representació de Domènec de Guzmán (Sant Domènec), fundador de l’ordre dels dominics, envoltat d’altres personatges com ara Pol de Florència, Nicolàs de Paglia, el papa Benedicte XI, així com Vicent Ferrer i Raimon de Penyafort.

Penyafort va néixer el 1185 a Santa Margarida i els Monjos. Era fill de Pere Ramon de Penyafort, senyor del castell de Penyafort. Va ser clergue i profesesor a la catedral de Barcelona. El 1917 es traslladà a la Universtitat de Bolonya on també exercí de professor i on va conèixer la congregació de Sant Domènec, a la qual ingressà i n’acabà essent tercer mestre general de l’ordre de predicadors. Va esdevenir un dels grans especialistes en dret canònic durant l’edat mitjana, doctor en teologia eclesiàstica i, entre d’altres, va escriure el tractat Summa de casibus poentientiae, i el Liber extra, compilació de les anomenades decretals de Gregori IX, que fou el codi de dret canònic en ús a l’Església Catòlica fins al codi de Pius X. Exercí igualment una gran influència a la Corona d’Aragó. Va ser conseller del rei Jaume I i també va actuar com a assessor jurídic i inquisidor. Fundà una escola de llengua àrab (studium) a Tunis (1245) i a Múrcia (1266) per a la conversió dels musulmans.

Altar, Sant Raimon de Peñafort, Sant Raimon de Penyafort, Altar, Santa Maria la NouvelleFou canonitzat el 1601 i el 1665 proclamat sant. Patró dels col·legis d’advocats catalans i dels juristes, el 1944 el Ministeri de Justícia del Govern de Espanya creà la Creu de San Raimundo de Peñafort per a premiar el mèrit a la justícia i recompensar fets o serveis rellevants en el camp del Dret. Diverses localitats acullen convents o parroquies dedicades al sant. La seva figura és present en un retrat a la Galeria dels catalans il·lustres creada per l’Ajuntament de Barcelona. Igualment, diversos centres educatius porten el seu nom en localitats com ara Vilafranca del Penedés, on també es celebra la festa del Sant el 7 de gener, Alacant, així com a Springfiel i Filadelfia (EEUU).

La capital de la Toscana no només acull el retrat de Fra Angelico al convent de Sant Marc, sinó que també es pot observar una altra imatge de Penyafort a la basílica Santa Maria la Novella. En l’altar dedicat al Sant hi ha la pintura Saint Raimondo di Peñafort risuscita un fanciullo, obra de Jacopo Ligozzi, datada entre 1620-23.

Florència no és tampoc la única ciutat italitana a on es poden trobar imatges que representen al clergue català. La sala Capitolo dei Domenicani del convent de San Nicolò, a Treviso, està decorada amb frescos, obra de Tommaso de Modena, que representen eclesiàstics d’aquests orde, entre els quals la figura de Ramon de Penyafort.

Fotografia 1: Marta Faixedas.
Fotografia 2: Sílvia Coll Bayo. 
Fotografia 3: Wikimedia Commons.

 

 

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Per saber-ne sobre el terreny:

Podeu fer visites guiades per Florència en català de la mà de Florènciacat.

 

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.