Jaume Partagàs, fundador dels cigars cubans Partagás a Cuba

partagas; cigars; cubans;

Jaume Partagàs Rabell, nascut a la població d’Arenys de Mar el 1816, fou un industrial i comerciant que s’establí a Cuba on es dedicà al cultiu de tabac. El 1845 fundà la fàbrica de cigars cubans La Flor de Tabacos Partagás. L’empresa continuava la tasca engegada per un altre català, Joan Conill i Pi.

Partagàs també fundà una destil·leria de rom i fou president de la Societat de Beneficència de Naturals de Catalunya. Va morir el 1864 d’un tret en la seva plantació a Vuelta Abajo. El seu fill, que continuà els negocis del pare, també morí a causa de rivalitats.

Si bé la fàbrica fou adquirida per Bances primer i, posteriorment per la família Cifuentes fins a la revolució cubana el 1959, el nom de Partagás s’ha mantingut fins a l’actualitat.

La seu de l’empresa a l’Habana, darrera l’edifici del Capitolio, és de visita obligada pel visitant de l’illa, si vol veure el procés de creació de l’habà. No és d’estranyar tampoc que es pugui trobar alguna curiositat, com un autobús de Transports Metropolitans de Barcelona aparcat davant la fàbrica.

Elements del mobiliari urbà de ciutats catalanes han estat fàcils de veure els darrers anys per les ciutats cubanes, com ho pot ser un contenidor de Santa Coloma de Gramanet en un carrer de l’Habana.

Fotografia: Marta Faixedas Puig.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

 


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Comments are closed.