L’imperi farmacèutic Sarrà a Cuba
La Drogueria Sarrá és el nom com és coneguda a l’Havana La Reunión, una de les farmàcies més grans i de major reputació que va tenir la ciutat. Actualment, acull el Museo de la Farmacia Habanera. Va ser fundada el 20 de maig de 1853 per dos farmacèutics procedents de Malgrat de Mar, Valentí Català Pradell i el seu nebot, Josep Sarrà Català, juntament amb un altre farmacèutic, Antonio González López.
La societat Catalá, Sarrá y Co. oferia productes de farmàcia tradicional i homeopàtica. L’establiment i laboratori es van ubicar al costat d’un pou d’aigua pura, al carrer Teniente Rey, en ple cor de la ciutat vella de l’Havana, i van suposar una inversió inicial de 50.000 pesos.
La societat tindria un quart soci català, Josep Sarrà Valldejulí, nebot de Josep Sarrà Català, nascut també a Malgrat de Mar. És molt probable que la seva incorporació al negoci fos posterior, al voltant de 1858, ja que s’havia graduat com a farmacèutic a la Universitat de Barcelona un any abans.
El 1865 Valentí Català, que havia assumit la comptabilitat i l’especialitat homeopàtica de La Reunión, venia als seus socis i parents la seva part de la companyia per tornar a Barcelona i establir-se per compte propi. La societat es dissolia i passava a ser Sarrà y Co., de la qual, tres anys després, també en sortiria el soci Antonio González amb la venda de les seves accions als Sarrà.
Magnesia Sarrà, producte estrella de ‘La Reunión’
El 1877 Josep Sarrà Català moria a Barcelona a l’edat de cinquanta-sis anys i el negoci passava completament a Josep Sarrà Valldejulí. L’empresa, que en pocs anys ja proveïa de medicaments a hospitals de tota l’illa, continuaria expandint-se amb l’adquisició de terrenys contigus per a ampliar la botiga, així com el laboratori, magatzems i oficines.
Sarrà Valldejulí, que faria reformes a l’establiment creant un ampli espai d’estil neogòtic i neoclàssic, seguint la moda francesa, amb mostradors realitzats amb fusta de gran qualitat i vitralls preciosos, va adquirir nova maquinària i va crear un dels productes propis de més èxit, la Magnesia Sarrà, que rebria el premi de la fira de Matanzas per la seva gran qualitat. El Dr. Josep Sarrà rebé el títol honorífic de ‘Farmaceutico i Droguero de la Real Casa’, per la qual cosa, va poder fer ús de l’Escut d’armes reals en les mostres, factures i etiquetes dels productes.
El 1898, any en què moria Josep Sarrà Valldejolí a Barcelona, la farmàcia ja era una de les més elegants i prestigioses de Cuba i comercialitzava els seus productes als Estats Units, França i Regne Unit. Fins al 1911, amb la mort de l’esposa de Josep Sarrà, Cèlia Hernández Buchó, la societat s’havia dit Viuda de Sarrá e Hijos. Quan la farmàcia passà al seu fill, Ernesto Sarrà Hernández, aquesta ja era considerada la segona en importància del món.
L’imperi Sarrà continua creixent
Ernesto va fer grans aportacions a l’èxit d’aquell negoci familiar i la seva popularitat va fer que el negoci s’hagi conegut sobretot pel seu cognom fins a l’actualitat. Ell va introduir al negoci tècniques de màrqueting, amb grans cartells publicitaris i obsequis exclusius a clients, i també va continuar amb noves ampliacions que van fer que les dependències de La Reunión ocupessin una gran superfície i un total de vint-i-tres edificis.
El 20 de maig de 1914 s’inaugurava l’edifici remodelat de l’establiment amb els nous edificis integrats. Sarrà, que seria un dels membres del que va passar a denominar-se als anys trenta el ‘Trust del dolor’, rebé, el 1934, l’escut de la República. S’establí també el Premio Sarrá que atorgava anualment als millors estudiants de farmàcia de la Universitat de l’Havana i de la Villanueva.
El 1941, amb 64 anys, Ernesto Sarrà va fer donació en vida a parts iguals a les seves tres filles Ernestina, Hilda i Ofelia. El 1959, amb el triomf de la Revolució, es dictà la rebaixa del cost dels medicaments i l’eliminació del sistema ‘Trust del dolor’. La farmàcia va ser expropiada i l’establiment va continuar funcionant com a farmàcia municipal del barri. Altres indústries s’establiren a la resta d’edificis que havia ocupat l’imperi Sarrà.
‘La Reunión’ acull actualment el Museo de la Farmacia Habanera
El 1999 un grup de descendents d’Ernesto Sarrá van establir a Florida la corporació Sarrá Natual Products. El mateix any, s’inicià el projecte de restauració de la farmàcia La Reunión per part de la Oficina del Historiador de la Ciudad de la Habana.
El 30 de juliol de 2004 obria el Museo de la Farmacia Habanera. L’establiment, que ha recuperat la forma i ambientació de finals de s. XIX i principis del XX, es pot visitar lliurement per a conèixer la història de La Reunión, el procés de restauració, així com de la indústria farmacèutica a l’illa.
Altres grans edificacions formen part del patrimoni que va deixar a l’illa la nissaga Sarrà, com ara el panteó familiar al cementiri Colon (carrer D, cantonada 1 i 3), o el palau Velasco Sarrá, actual seu de l’ambaixada espanyola a l’illa, construït amb bona part de l’herència de Maria Teresa Sarrà Hernánedez, filla de Josep Sarrà Valldejulí i germana d’Ernesto, casada amb Dionisio Velasco.
Fotografies: Marta Faixedas, 2015.
Agraïment: Lídia Ponsetí i Helena Coll.
Escotlar aquesta petjada:
Potser també et pot interessar:
Bacardí, rom nascut a Cuba de la mà d’un sigetà
Saber-ne més*:
-
-
- Diccionari dels catalans a Amèrica (4 volums). Comissió Amèrica i Catalunya, Generalitat de Catalunya. Barcelona, 1992.
-
- Aymerich, Pilar. Cementiris d’Ultramar. Departament de Cultura i Casa Amèrica Catalunya. Barcelona, 2006.
-
-
- Sarrá: un imperio catalán en Cuba. Cuba en el mundo. Gener, 2011.
* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.
Etiquetes: