Paronella Park, el somni d’un empordanès a Austràlia

A l’estat de Queensland, al nord-est d’Austràlia, un enigmàtic indret enmig de la selva, transporta a qui el visita al què va ser el somni d’un empordanès als antípodes de la seva Catalunya natal.

El Paronella Park és el que resta actualment del que va ser un gran complex lúdic, envoltat d’exuberants jardins tropicals i creat per Josep Paronella, nascut el 1887 a la Vall de Santa Creu (El Port de la Selva, Alt Empordà). Paronella arribà a Austràlia el 1913, als 26 anys, on començà a treballar primer en la recol·lecció, i després en la venda, de la canya de sucre. El 1924 tornà enriquit a Catalunya, on es casà amb Margarita Soler, amb qui tornà cap a Austràlia.

El 1929 en Pep de la Vall, com era conegut pels altres catalans d’Austràlia, va comprar 13 acres de terra a la ribera d’un rierol (Mena Creek) al costat dels saltants d’aigua Innsifail. Les primeres construccions van ser la casa del matrimoni i una gran escala que havia de facilitar el transport de materials, des del rierol, per a la construcció de la resta d’edificacions. D’influència àrab i de modernisme gaudinià, aquestes eren fetes de formigó armat amb vies de tren i guix.

El parc, que va obrir les seves portes el 1935, va esdevenir de gran popularitat per a la gent de la zona que hi anava a menjar, ballar, banyar-se, cel·lebrar banquets, etc. L’edificació principal era el castell que disposava d’un teatre i una gran sala destinada a balls i festes, de la qual destacava una gran esfera coberta de 1.270 miralls. També hi havia una sala dedicada a museu amb col·leccions de monedes, pistoles, nines i altres objectes d’interès.

Formaven igualment part del complex lúdic, els jardins, on es podia menjar o practicar tennis i natació. L’empordanès hi plantà més de 7.000 arbres d’espècies diverses i hi dissenyà espais com avingudes i passejos, balcons de pedra per a poder observar la natura, un túnel que connectava el palmerar amb un hivernacle de falgueres, petits ponts que travessaven la riera, etc.

Bona part dels treballs els assumí el mateix Paronella amb l’ajut d’immigrants desocupats a qui pagava amb aliment i refugi. Per a poder disposar d’electricitat, el 1933, construí una planta hidroelèctrica que aprofitava l’energia del saltant d’aigua i que seria la primera de la seva classe al nord de Queensland.

Josep Paronella, morí el 23 d’agost de 1948 deixant al capdavant del projecte a la seva esposa i a dos fills, Teresa i Josep. En casar-se, Teresa es traslladà a una altra ciutat de Queensland. Margarida moria el 1967 i el 1972 ho feu Josep, cinc anys més tard els terrenys foren venuts.

Al llarg de la seva història, el parc ha patit nombrosos desperfectes per culpa de fenòmens meteorològics com inundacions o ciclons. El 1979 un foc va destruir bona part del castell, del qual només en queden les ruïnes. El recinte va estar tancat al públic fins a ser comprat el 1993 per Mark i Judy Evans. Actualment el Paronella’s Park, ofereix visites diürnes i nocturnes per la seva història i el seu entorn natural, així com espais per a la celebració de cerimònies matrimonials. També es pot visitar el museu que ha estat creat a partir de fotografies i objectes de la família Paronella.

L’empremta d’en Pep de la Vall es manté en la bellesa del parc que retraten els seus visitants, així com en els seus descendents, ja que dos dels seus néts són persones molt reconegudes a Quensland. Kerry Paronella és empresari al capdavant d’una important empresa d’autobusos, i Joe Paronella, músic i actualment també alcalde del Tablelands Regional Council.

 


Fotografies:
State Library Queensland (blanc i negre).
Cedides per Judy Evans, Paronella Park (color).
Fotografia de Josep Paronnela cedida per la família Paronella.

Saber-ne més*:

 


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.