Llibres en català i bust a Cosme Marià Argerich a Recoleta

A la plaça Houssay hi ha un bust als tres metges que són considerats els fundadors de la Universitat de Medicina de Buenos Aires. Un d’ells és Cosme Marià Argerich del Castillo, fill de Francesc Argerich i Baliat. Francesc va néixer a les Pallargues (la Segarra) i, tot i que el seu fill ja ho va fer a Buenos Aires, va estudiar a la Universitat de Cervera.

El bust és obra de Miquel Blay Fábrega, escultor nascut a Olot el 1866, qui, a part d’aquesta, té diverses obres a Buenos Aires i Argentina.

També a Recoleta, si aneu a una de les visites guiades de la Biblioteca Nacional de Argentina, podreu veure alguns llibres escrits en català.

Aquesta Biblioteca té una particularitat, compartida amb la Biblioteca del Congreso de la Nación, i és que no té llibres a la vista. Per poder consultar-los heu de demanar-los pel catàleg. Per això us recomanem la visita guiada, ja que podreu accedir al subsòl i allà fer un cop d’ull. L’altra opció és filtrar al seu catàleg per l’editorial “Barcelona” i idioma “Francès”!

Però per si alguna cosa és conegut el barri de Recoleta és pel seu cementiri – el més visitat de la ciutat pel gran nombre de mausoleus que han estat declarats Monumento Histórico Nacional – i perquè allà hi ha enterrada una de les argentines més conegudes al món: Eva Perón (Evita).

Entre els catalans que es troben enterrats en aquest recinte hi ha:  Cosme Marià Argerich del Castillo,  Domènec Matheu Xicoia Juan Gregori Pujol, Francisco González Balcarce, Valentín Alsina i Adolf Alsina, etc.

Fotografies:
Escultura. Fuet i Mate.
Vista general del cementiri de Recoleta. Viquipèdia (Mister Roboto).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a Retiro: monument a Lluís Companys i font de Canaletes a la Plaza Cataluña

Saber-ne més*:
‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Cosme Marià Argerich. Enciclopèdia catalana.
Francesc Argerich i Bailat. Enciclopèdia Catalana.
‘Neix Cosme Argerich, introductor dels estudis de medicina a l’Argentina’ Marc Pons. El Nacional.
‘Cementiris d’ultramar’. Pilar Aymerich. Generalitat de Catalunya.
Cementiris d’ultramar. Audiovisual de Lavert.
Cementerio Recoleta. Web oficina turisme de Buenos Aires.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.