Imatges del patrimoni català a la parada de metro Lavalle de Buenos Aires

Al subsòl del barri de San Nicolás, concretament l’estació de Lavalle, direcció Retiro, us trobareu amb una joia pels catalans. La línia de metro C es coneix com el ‘subte de los españoles’ perquè la majoria de les seves estacions estan decorades amb majòliques pintades que representen ciutats espanyoles i catalanes. Els dibuixos van ser fets per Martín S. Noel i el català Manuel Escansany, nascut a Cardona.

La parada de Lavalle és la que està dedicada a Catalunya i aquí hi podreu veure la Sagrada Família, les Muntanyes de Montserrat, la Catedral de Tarragona i la Seu Vella amb el pont Vell de Lleida!

Al mateix barri de San Nicolas hi ha un dels teatres d’òpera més cèlebres del món: el Teatro Colon, fundat el 1856. En aquest escenari debutà, amb 15 anys, la mezzosoprano Conxita Supervia Pacual. Nascuda a Barcelona el 1895, hi interpretà un paper secundari a ‘Bianca de Belieu’.

Després d’aquest debut la  seva carrera la portà als principals escenaris d’òpera del món com el Covent Garden de Londres, l’opera nacional de París, el Teatro alla Scala de Milà, etc. La seva carrera, no obstant això, es va interrompre tràgicament amb la seva mort per complicacions en el part a Londres, l’any 1936.

Per el prestigiós teatre hi ha passat també la soprano lírica Maria Barrientos, qui en fou catedràtica de cant així Montserrat Caballé, Josep Carreras, Pau Casals oVictòria dels Àngels, qui hi debutà el 1952, .

A San Nicolas hi ha l’empremta també d’artistes vitrallers catalans. Per una banda, del que fou l’edifici de la Borsa de Buenos Aires. Actualment Museo Bursátil, l’edifici va ser inaugurat el 1916 i va acollir l’activitat de la borsa de comerç de la capital argentina fins al 1977.

Es tracta d’un edifici ideat per Alejandro Chirostphersen i entre els elements decoratius hi ha els vitralls realitzats per vitraller català Amadeu Vilella. El vitrall recrea una conversa entre Zeus i el seu fill Hermes, figura que va ser utilitzada després com a imatge institucional de la Borsa.

Uns altres vitralls realitzats per un artista català a San Nicolás es poden contemplar al cafè Tortoni, situat a l’Avenida de Mayo, 825. Foren realitzats per Antoni Estruch Bros, pintor nascut a Sabadell el 1872, que arribà a Buenos Aires el 1910, on fou director de l’Escuela de Bellas Artes.

Molt proper al cafè Tortoni, a la cantonada del carrer Perú amb avinguda Rivadavia,  hi ha la joieria Casa Escasany, fundada pels germans Ramon i Manuel Escasany Arelagós, originaris de Cardona. El pròsper negoci de joies i rellotges havia començat amb un taller joieria que obriren els germans després d’arribar a Argentina el 1874.

Tots dos germans participaren en institucions culturals i socials de la comunitat catalana a Buenos Aires. El 1920 van fer construir una escola a la seva ciutat natal.

A San Nicolas també s’hi pot trobar obra arquitectònica amb un marcat estil modernista català. Es tracta del que foren las Tiendas San Miguel, ara Palacio San Miguel, projectat per l’arquitecte Julián Garcia Núnez. Nascut a Buenos Aires, Garcia estudià arquitectura a Barcelona, d’on era originària la seva mare. A la capital argentina es conserven diversos edificis projectats per ell a barris com Monserrat, San Telmo, etc.

Fotografies:
Estació de metro Lavalle. Fuet i Mate.
Façana Teatro Colón. Viquipèdia (Antoni Esplugas i Puig).
Fotografia façana teatro Colón: Viquipèdia (Andrzej Otrębski).
Fotografia Conxita Supervía: Vuquipèdia (Europeana).
Fotografia Maria Barrientos: Viquipèdia (No consta. Mundo Gráfico).
Fotografia edifici Julián Garcia Núñez: Viquièdia (Elsapucai).

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a Chacarita: mausoleu de la comunitat catalana al cementiri de Chacarita

Saber-ne més*:

‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Diccionari dels Catalans d’Amèrica. Comisisió Amèrica i Catalunya, 1992. Generalitat de Catalunya.
Conxita Supervía web Institu del Teatre.
Web de la Bolsa de Comercio de Buenos Aires.
‘Bolsa de Comercio de Buenos Aires’. Fuet i Mate. 
‘Inauguren el bar més prestigiós de Buenos Aires, redecorat per Antoni Estuch’. Marc Pons. El Nacional.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.