Anselm Turmeda, referent a Catalunya i a Tunísia

En el quartier (barri) de Bab Menara de Tunis hi ha enterrat un il·lustre personatge, probablement l’únic escriptor que ha escrit en àrab i en una llengua europea, el català, i que hom ha considerat un clàssic en ambdues llengües. Es tracta d’Anselm Turmeda, qui va tenir una polèmica trajectòria vital. Nascut a Palma vers el 1352/55, morí com ‘Abd Allāh al-Tarǧumān a Tunis després del 1423.

Turmeda, fou un frare franciscà que es va convertir a l’islam i va establir-se a Tunis, protegit pel soldà hàfsida. De la seva producció literària cal destacar la Tuḥfa (en català L’obsequi de l’home il·lustrat per a atacar els partidaris de la Creu), la Disputa de l’ase, o el Llibre de bons amonestaments, que fou llibre de lectura a les escoles de parla catalana fins el segle XIX.

A la soc dels bastins (Souk Sekkajine) de la medina de Tunis es troba el morabit (tomba de santó) de ‘Abd Allāh al-Tarǧumān. La seva tomba, però, no està a l’interior d’aquest morabit, com caldria esperar, sinó una mica més enllà, enmig de la soc, en un sarcòfag sense identificació pintat amb la bandera tunisenca.

Les parets del morabit mostren la dualitat i rellevància d’aquesta figura, tant en la literatura àrab com catalana, amb dues les inscripcions en les llengües amb què va destacar. Concretament, la inscripció en català és un homenatge de l’Ajuntament de Palma al seu fill il·lustre.

En el seu  llibre ‘El pont de la mar blava’, Lluís Nicolau d’Olwer, es referí a l’escriptor apòstata com ‘un estrany personatge (…). Estrany, desaparellat de tothom, per la doble vida que sabé portar, almenys en l’ordre literari’. D’Olwer afegeix en relació a Turmeda que ‘pocs homes han assolit una glòria doble i tan duradora’.

Demostra la rellevància de l’autor medieval el gran nombre d’estudiosos i investigadors de la seva biografia, entre d’altres, Torres Amat, Milà i Fontanals, Marià Aguiló, Joaquim Miret i Sans, Agustí Clavet, així com l’aposta de cantants com Raimon o Maria del Mar Bonet per incorporar textos d’Anselm Turmeda en el seu repertori.

Fotografies:

Fotografia sarcòfag d’Anselm Turmeda: Kassus

Fotografia morabit d’Anselm Turmeda:  Ghabara

Fotografia plaques commemoratives: Kassus

Saber-ne més*:

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.