Liechtenstein: el país europeu fundat per un català

L’home de confiança de l’Arxiduc Carles

L’any 1705 l’Arxiduc Carles d’Àustria arribava a la península Ibèrica per defensar les seves aspiracions al tron hispànic. Amb ell viatjava el seu antic preceptor, Anton Florian von Liechtenstein, cap d’una preeminent nissaga aristocràtica propera a la monarquia imperial.

L’Arxiduc –coronat rei com a Carles III d’Aragó– va decidir nomenar von Liechtenstein lloctinent de Catalunya però va topar-se amb el fet que les Constitucions de Catalunya no permetien que càrrecs decisius del govern del país fossin exercits per “no naturals”, és a dir, per no catalans. Per salvar l’escull el rei Carles III va “naturalitzar” von Liechtenstein a les darreres Corts Catalanes abans de la desfeta de 1714. D’aquesta manera Anton Florian de Liechtenstein obtenia la nacionalitat catalana.

Retorn amb l’Arxiduc a Viena

La mort de l’emperador Josep I d’Àustria l’any 1711 precipita els esdeveniments a la guerra de Successió hispànica.

L’Arxiduc Carles torna amb el seu seguici a Viena per ser coronat emperador i al cap d’uns anys, el 1719, decideix crear un principat sobirà per posar-hi al capdavant a Anton Florian von Liechtenstein. L’emperador volia assegurar-se la majoria a la Dieta Imperial o Reichstag –un pseudoparlament format pels prínceps sobirans que conformaven l’Imperi– i va assignar un nou principat a una nissaga fidel, els Liechtenstein. El castell dels Liechtenstein, que va bressolar aquesta família, encara s’alça dempeus a la Baixa Àustria. El seu poder resta palés als imponents palaus de Lednice i Valtice, residència d’estiu de la nissaga durant més de set cents anys fins que el govern txecoslovac els va confiscar després de la Segona Guerra Mundial. A l’actual Txèquia és on es troben les restes d’Anton Florian de Liechtenstein, concretament en el panteó familiar de la cripta de l’església de la Nativitat de la Verge Maria, a Vranov (Moràvia).


El Principat de Liechtenstein en el segle XXI

La sort del Principat de Liechtenstein, situat entre les actuals Suïssa i Àustria, va ser molt diferent de la de Catalunya ja que l’estat alpí fundat per un català va aconseguir mantenir la independència. Es tracta, doncs, de l’únic estat de l’antic Sacre Imperi Romano-Germànic que malgrat la seva minúscula superfície –poc més gran que la comarca catalana del Barcelonès– ha arribat intacte fins al segle XXI gràcies a l’estabilitat política, el secret bancari i les baixes càrregues fiscals. Curiosament les restes del seu fundador reposen en el panteó familiar dels Liechtenstein, lluny del país, a la cripta de l’església de la Nativitat de la Verge Maria, a Vranov (Moràvia).

Fotografies:

Fotografia castell de Vaduz. Font: Viquipèdia (Michael Gredenberg)
Fotografia d’Anton Florian de Liechtenstein. Font: Viquipèdia (Autor desconegut)
Fotografia del segell de Liechtenstein amb l’escut del Principat. Font: Viquipèdia (Swiss Post).
Fotografia vista del castell de Vaduz. Font: Viquipèdia (Asknine2).

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.