Ramon Carnicer, compositor de l’himne nacional xilè

Placa del carrer Ramon Carnicer a Santiago de Xile

L’himne nacional de la República de Xile, ‘Dulce patria’, és una composició realitzada per Ramon Carnicer i Batlle, compositor nascut a Tàrrega el 1789. Carnicer s’exilià el 1823, primer a França i després al Regne Unit, en finalitzar el Trienni Constitucional degut a la seva clara postura liberal.

A Londres, Carnicer conegué el representat diplomàtic del país andí, Mariano de Egaña, qui li encarregà la música d’un nou himne nacional per a Xile. La música substituïa un antic himne composat per Manuel Robles, però mantenia la lletra del poeta Bernardo de Vera y Pintado.

L’himne va ser estrenat el 23 de desembre de 1828 en un concert de la Sociedad filarmónica en el teatre Arteaga de Santiago.

Si bé Ramon Carnicer no va ser mai a Amèrica, a la capital xilena recorden el compositor en un carrer al centre de la ciutat, al costat de Plaza Baquedano, lloc de trobada de nombroses manifestacions populars.

Fotografia carrer a Santiago de Xile: Marta Faixedas Puig.
Imatge Ramon Carnicer i portada Himne Nacional: Wikimedia Commons

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran