Les pintures murals de Josep Maria Sert al Rockefeller Center de NY

Time, mural, Rockefeller Center, Josep Maria Sert, pintor català

El vestíbul d’entrada a l’edifici principal del Rockefeller Center de Nova York, des del qual es pot pujar al Top of the Rock, una de les principals atraccions turístiques de la ciutat, rep els visitants amb l’obra de l’artista català, Josep Maria Sert.

Sert (Barcelona, 1874-1945) va ser un dels nombrosos artistes catalans que van viure a la ciutat dels gratacels durant les darreres dècades del segle XIX i les primeres del XX. El pintor s’havia donat a conèixer a nivell internacional a París, on havia realitzat pintures murals en cases d’aristòcrates francesos. El reconeixement del seu estil propi, més inspirat amb els clàssics que amb els moviments d’avantguarda de l’època, li permeté portar a terme projectes de l’envergadura i la rellevància d’aquest, entre d’altres.

El salt a l’altre costat de l’Atlàntic el va fer el 1924 de la mà d’una prestigiosa galeria, Wildenstein Gallery, que el va donar a conèixer entre l’alta societat americana. Sert va saber aprofitar el seu talent per les relacions públiques i el 1931 tornava a Nova York per instal·lar els murals encarregats pel menjador de l’hotel Waldford Astoria, que va rebre el nom de Sala Sert.mural Sert; RCA Building; Rockefeller Center; Josep Maria Sert; pintor català

L’encàrrec de les pintures murals al RCA Building del Rockefeller Center no va ser exempt de polèmica. Sert i l’artista anglès Brangwyn, havien de fer les parets on es situen els ascensors, mentre que el mexicà Diego de Rivera faria el mur de l’entrada al vestíbul. La temàtica havia de ser l’esperança en un món millor, s’havien d’utilitzar exclusivament blanc, negre i grisos i la família del mangat havia d’aprovar prèviament l’esbós.

L’escàndol es desencadenà quan Rivera va incorporat a la pintura la imatge de Lenin i la família Rockefeller li va obligar a interropre l’execució de l’obra. Anys més tard, es va encarregar a l’artista català que realitzés el mural d’aquella paret i posteriorment, el 1941, també se li encarregà el sostre i les parets d’algunes escales de l’edifici. Aquest seria l’últim treball de l’artista a la ciutat.

El mural principal, instal·lat el 1937, es titula ‘El progrés americà’ on hi ha representats els elements que han fet créixer el país, els ideals de la humanitat (representats amb les figures de les muses de la música, la poesia i la dansa) i el treball dels homes (homes treballant, entre els quals Abraham Lincoln).

Fotografia ‘El progrés americà’: Marta Faixedas Puig.
Fotografia ‘Time’: Montserrat Valentí Vilavendrell.

mapa rockefeller center

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Escolta aquesta petjada:

 

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.