‘No hi ha somnis impossibles’ a Buenos Aires

detall cupula‘No hi ha somnis impossibles’ és la inscripció que es pot llegir a la part superior de la façana d’un edifici situat al número 2009 de l’avinguda Rivadavia de la capital argentina. Es tracta d’un dels punts de la ruta que us proposem amb Fuet i Mate per conèixer la petjada catalana a la capital argentina barri a barri.

Dissenyat per l’enginyer argentí Eduardo Rodríguez Ortega a principis del segle XX, l’edifici d’estil ‘art nouveau’ té una clara influència de l’obra de l’arquitecte català Antoni Gaudí. De fet, es poden observar ornaments idèntics als de la casa Batlló i una reproducció a escala de la porta del Drac de la Finca Güell de Barcelona.reproduccio guell

Alguns d’aquests ornaments, així com la inscripció escrita en català, situada a sota la balconada de la cúpula, van ser afegits en una remodelació l’any 1999 a càrrec de Fernando Lorenzi per homenatjar a l’arquitecte català, inspirador de la construcció.

Situada molt a prop d’aquest edifici, al número 2000 de la mateixa avinguda Rivadavia, hi ha una altra construcció, coneguda com a ‘Palacio de los Lirios’, també amb influència gaudiniana i del mateix arquitecte, que va construir amb cinc anys de diferència.

La influència de l’arquitectura modernista catalana a Buenos Aires també hi és present en altres edificacions i en especia la l’obra arquitectònica de Julián Garcia Núñez.

Si aquesta ruta us ha fet venir ganes de berenar, Fuet i Mate us proposa demanar ‘media de facturas’ (pastes típiques argentines) de la pastisseria “Montseny”, ubicada a un edifici que no es pot negar que ‘té una retirada al dels Antifassos de Gaudí’. 

Si no també es pot anar una mica més avall cap al barri d’Almagro i fer un cafè al Café de las Violetas, decorat amb vitralls d’Antoni Estruch i Bros i declarat ‘sitio de interés general’. Abans, però, un dels carrers que passareu porta el nom Matheu en record de Domènech Matheu Xicoia.

Fotografies: Gentilesa del blog Fuet i Mate.

Tornar a la ruta de la Petjada Catalana a Buenos Aires
Anar a Palermo: escultors i metges a l’entramat urbà de Buenos Aires

Saber-ne més*:

‘No hi ha somnis impossibles’ Blog Fuet i Mate.
‘La ruta catalana a Buenos Aires’. Fuet i Mate.
Vídeo de Osvaldo Ventriglia.
‘Homenaje a Gaudí’ Blog Buenos Aires otra mirada.
‘La influencia de Gaudí brilla en dos edificios porteños’Willy G. Bouillon. La Nacion, 2 de juliol de 2007.
‘Cúpula porteña con aire catalán en homenaje al genial Gaudí’  Eduardo Parise. El Clarín. 10 de setembre de 2012.
Casa de los Lirios. Viquipèdia.
‘El Palacio de los Lirios, una perla del Art Nouveau en plena avenida Rivadavia’. La Nación. 10 de setembre de 2018.
‘Asociado a la “Belle Époque”, el art nouveau, o modernismo, surgió en Europa y Estados Unidos a finales del s.XIX y se prologó hasta comienzos del siglo XX’. El Gran Otro. Abril, 2013.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Comments are closed.