Murals d’artistes catalans al Museo a Cielo Abierto de Valparaíso

Josep Balmes, artistes catalans, Valparaiso, XileJosep Balmes, artistes catalans, Xile, Valparaiso, Museo a Cielo Abierto

Els murals de Josep Balmes i Roser Bru formen part de les 20 obres del museu ‘A Cielo abierto’, que es pot visitar a la ciutat portuària de Valparaíso. Situada al centre de Xile, la localitat destaca per les pintoresques cases de colors que s’enfilen pels nombrosos turons que en composen la seva geografia. La ciutat, el barri històric de la qual va ser declarat per la UNESCO patrimoni per la Humanitat el 2003, ha esdevingut en els darrers anys un referent per artistes de carrer i una de les capitals de ‘street art’ a Amèrica Llatina.

El projecte del museu ‘A Cielo Abierto’ va ser una iniciativa que arrencava el 1969 per part d’un grup d’alumnes i el professor Francisco Méndez Labbé, del Instituto de Arte de la Universidad Católica de Valparaíso. Degut al cop d’Estat de 1973, el projecte no es va poder reprendre fins el 1992, any en què es van realitzar 19 dels 20 murals al llarg del ‘cerro’ Bellavista.

Les pintures són de destacats artistes xilens com ara Roberto Matta, Mario Carreño, Garcia Barrios, així com els corresponents als artistes d’origen català, Josep Balmes i Roser Bru.

Bru i Balmes, exili a bord del Winnipeg

Roser Bru Llop, nascuda a Barcelona el 15 de febrer de 1923, es va exiliar a Xile el 1939 on hi va arribar a bord del vaixell Winnipeg. Estudià a la Escuela de Bellas Artes de la Universidad de Chile a Santiago. Té una extensa obra de gravat i pintura i ha rebut nombrosos premis, entre els quals, el més recent, va ser el Premio Nacional de Artes Plasticas, l’any 2015.

Josep Balmes Paramón, va néixer a Montesquiu el 20 de gener de 1927. Arribà a Xile el 39, també bord del Winnipeg i exiliat de la Guerra Civil espanyola. A Santiago estudià a la Escuela Bellas Artes de la Universidad de Chile, on en va ser professor i degà fins el 1973. Degut al seu actiu suport al Govern de la Unidad Popular de Salvador Allende, amb el cop d’estat del 73 s’exilià a França, on fou professor de pintura a la La Sorbone, París, fins el 1985. El 1986 tornà al país andí on exercí de professor d’art a la Universidad Católica de Chile. L’obra artística de Balmes, que, entre molts premis, el 1999 va rebre el Premio Nacional de Artes Plásticas, ha estat àmpliament reconeguda tant a Xile com a l’exterior. Va morir, a l’edat de 89 anys, el 28 d’agost de 2016.

L’obra de la fotografia correspon al mural número 17 del ‘Museo a Cielo Aiberto’ realitzat per Balmes amb el títol ‘Corazón de hueso blanco’. El museu, degut al mal estat en què es trobaven les seves obres, va ser remodelat l’any 2013.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran