‘La llumanera’, la primera revista en català escrita a l’exterior

llumanera

El novembre de 1874 es va publicar per primera vegada a Nova York, La Llumanera, la primera publicació regular escrita en català a l’estranger. Impulsada per Artur Cuyàs, amb les il·lustracions de Felip Cusachs i la col·laboració de Domingo Mora, la revista es va publicar mensualment fins el maig de 1881.

Amb una vuitantena de números publicats, la revista va arribar a ser molt admirada ja que no es tractava únicament d’una publicació de caire folklòric, sinó que va assumir una tasca de divulgació dels avenços científics o tecnològics de la època com eren els invents de Thomas Edison.

La revista també tenia molt present el moment de renaixença a Catalunya i es feia ressò de l’esclat cultural que protagonitzaven personatges com Jacint Verdaguer, Bonaventura Aribau, Jaume Balmes, Marià Fortuny, Anselm Calvé, etc. També tenia entre els seus col·laboradors intel·lectuals del país com Joan Almirall, Rossend Arús, Josep Yxart, Federic Soler, etc.

La revista es difonia per tota Amèrica i tenia especial seguiment des de la illa de Cuba, un punt de partida per a molts dels catalans que havien arribat a Amèrica. De fet, des de les pàgines d’aquesta revista, segons l’historiador, Lluís Costa, es defensava la postura majoritària de la burgesia catalana que vivia a l’illa i que era poc partidària al moviment d’independència de la colònia respecte Espanya.

Fotografia: Biblioteca de Catalunya

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

 

Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.