Grau, els germans osonencs que van construir el clavegueram de Santiago de Xile

empreses catalanes, petjada catalana, xile, santiago de xile, Grau,

Passejant pels carrers de Santiago de Xile pot sorprendre trobar gravat a les tapes de clavegueram la inscripció ‘Grau’. Es tracta, efectivament, d’un cognom català, que correspon al cognom patern de tres germans osonencs, Antoni, Rafael i Lluís Grau Puig-Agut, emigrats a Xile a finals de segle XIX.

Nascuts a la segona meitat del 1800 a Valldaneu, Osona, els germans Grau Puig-Agut s’establiren de ben joves al país andí, on van ser contractats en les obres de canalització del riu Mapocho, que creua la capital xilena.

El 1892 van constituir l’empresa Grau i Cia. dedicada a la fabricació d’elements de ciment. La societat es va crear especialment per a la fabricació de tubs prefabricats de ciment per a cobrir 500 quilòmetres de xarxa de clavegueram de Santiago, obra que finalitzà el 1909. En l’actualitat l’empresa continua en funcionament i la major part d’aquests tubs encara està en ús.

El 1929 l’empresa va passar a mans dels fills de Lluís Grau i, des d’aleshores, ha passat per diverses generacions dels seus descendents. El 1965 l’empresa va passar a ser una societat anònima dedicada a la fabricació d’una gran diversitat d’elements fets amb ciment per a la construcció de vials, clavegueram, canalitzacions, pavimentacions, etc.

Actualment l’empresa Prefabricados de Hormigon Grau SA té diverses línies. Els seus productes s’utilitzen en el sector agrícola i ramader, les explotacions mineres i en la construcció.

Fotografies: Marta Faixedas, 2007.

Escoltar aquesta petjada:

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.

Etiquetes: