L’estàtua de Cristòfor Colom al Central Park, obra de Jeroni Suñol

Jeroni Suñol, artistes catalansJeroni Suñol, artistes catalans, petjada catalanaJeroni Suñol, artistes catalans

Passejant per la immensitat del Central Park a la ciutat de Nova York, el visitant es pot trobar amb una estàtua de Cristòfor Colom creada per un català, Jeroni Suñol.

Nascut a Barcelona el 1839, Jeroni Miquel Suñol Pujol, fill d’un fuster, va ser un escultor format a l’Escola de la Llotja i a l’estudi del germans Vallmitjana Barbany de la ciutat comtal. També va poder estudiar, gràcies a una beca, a Roma, on va poder conèixer altres artistes catalans com Marià Fortuny, qui en realitzà un retrat que es pot contemplar al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

El 1885 Suñol va realitzar l’estàtua del monument a Colón, ubicat a la plaça que porta el mateix nom, de Madrid. Instal·lada sobre un pedestal de 17 metres realitzat per Arturo Mélida, és de marbre blanc i fa 3 metres d’alçada.

L’obra escultòrica en bronze del Central Park és una rèplica d’aquesta, que va ser encarregada a l’artista català per la comissió novaiorquesa per la commemoració del IV centenari del descobriment d’Amèrica, el 1892.

Suñol va esdevenir un reconegut artista dins l’estil del Romanticisme. Va ser membre de la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i  rebre nombrosos reconeixments i premis per a la seva trajectòria. El Museo del Prado de Madrid conserva dues de les seves obres ‘Dante pensativo’ i ‘El Dante’.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran