Enriqueta Compte, la fundadora del primer jardí d’infància a Amèrica Llatina

Bust enriqueta compte; llar d'infants; educació; uruguai; montevideo

El 31 de desembre de 1866 naixia a Barcelona Enriqueta Compte Riqué, recordada a Uruguai com la persona que va fundar el primer jardí d’infància públic d’Amèrica Llatina a Montevideo.

Enriqueta Compte va arribar el 1873 a Uruguai amb els seus pares Joan Compte i Maria Riqué, i també el seu oncle, Benet Riqué. Estudià magisteri i exercí com a sots-directora a l’Internat Normal de Senyoretes. Gràcies a una beca del govern, el 1889 va poder viatjar a França, Bèlgica, Holanda, Alemanya i Suïssa, on va poder conèixer el funcionament de l’educació de la primera infància.

El 10 de març de 1892 fundà el primer jardí d’infància públic que dirigí fins a la seva jubilació el 1942. Ella introduí mètodes a l’educació infantil de l’Escola Nova per tal de desenvolupar les capacitats infantils afavorint la individualitat i la creativitat. Enriqueta, que vivia al mateix edifici de l’escola, era una ferma defensora d’un ensenyament basat en les igualtats socials i la superació de prejudicis: el nen, en tant que ésser humà no mereix quedar marcat pel món de disparitats de metes adultes. Cada vegada que s’obre la meva escola dues inquietud porto a dins, feliç si les puc satisfer: provar alguna cosa nova i buscar corregir els defectes del dia anterior.

Escriptora i pedagoga compromesa amb l’ensenyament públic, gratuït, obligatori i laic, considerava que la pau no reinarà ni en la família, ni en la societat, mentre l’obra de l’educació no s’extengui a tot arreu.

El seu compromís social també la porta a la lluita pels seus principis i ideals davant de problemàtiques socials com és el paper de la dona a la societat i la defensa del vot femení, la seva lluita per la República espanyola des de l’exterior i la defensa de la pau durant la Guerra Civil, o la tasca educativa a presons per a afavorir a la reinserció de presos.

Va ser catedràtica de l’internat de Senyoretes, directora interina i professora de psicologia a l’institut Normal Masculí, fundà l’institut de clínica pedagògica i un teatre infantil al jardí d’infants. També fou col·laboradora a diferents revistes i va escriure llibres dedicats al seu camp professional com ara ‘Estudio y trabajo. Lecciones de mi escuela’ el 1933 i ‘Vicios de procedimiento escolar’ el 1948. Un any després de la publicació d’aquest llibre, Enriqueta Compte va morir a Montevideo.

El 1960 la ciutat li dedicà una estàtua de bronze de dos metres d’alçada, obra d’Armando González. Un carrer al barri de l’Aguada porta el seu nom, així com el jardí d’infants que va fundar, que continua funcionant i recordant la figura de la pedagoga en l’actualitat.

Fotografies Jardín número 213 Enriqueta Compte Rigué.
Agraïm la col·laboració del Casal Català de Montevideo i al professorat del Jardín nº213 Enriqueta Compte Riqué que ens les han fet arribar.

Fachada del Jardín de Infantes

Fotografia de la façana: Carolina249 (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

La resta de fotografies: Jardín nº213 Enriqueta Compte Riqué.

Saber-ne més*:

Descubriendo a Enriqueta.

Roca, Francesc. Innovacions femenines. Article publicat el 9 d’octubre de 2016 a El Punt Avui.

Enriqueta Compte Riqué. Vikipèdia.

Enriqueta Compte Riqué biografia Diadelaeducacion.

Jardin de infantes Nº213 Montevideo. Wikipedia.

Uruguay  homenajea a Enriqueta Compte que sentó las bases de la educación moderna. Barcelona, 15 de juny de 2016. La Vanguardia.

Obres d’Enriqueta Compte. Wordcat.

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Etiquetes: