Empremta catalana a l’església de Sant Francesc de l’Alguer

llosa escut barcelona alguercampanar sant francesc alguerescut catalunya sant francesc alguer

A la ciutat de l’Alguer, més enllà de l’alguerès, la variant dialectal del català que encara es conserva a la ciutat, es poden trobar nombrosos elements que evidencien l’empremta catalana a la ciutat, degut als més de tres segles de domini de la corona d’Aragó a l’illa de Sardenya.

Estil gòtic català i heràldica catalana 

L’església de Sant Francesc, com altres edificis del nucli antic de la ciutat, és un clar exemple de la influència catalana en la seva construcció. Edificada seguint l’estil gòtic català, de la primera construcció només resta, actualment, la façana, el presbiteri i les capelles, degut a l’ensorrament que va patir la nau central, el 17 de febrer de 1593.

Altres elements que es poden trobar són una llosa, al costat de l’altar major, on hi ha gravat l’escut de Barcelona i amb la inscripció: ‘sepultura de la magnífica nació catalana’, així com una escultura gòtica de pedra amb les quatre barres, que es troba entrant per la porta de l’esquerra del temple.

Adjacent a l’església també es manté de la construcció original el claustre ‘un dels llocs més suggestius i més fascinants de tota la ciutat’ segons Antoni Nughes en el seu llibre ‘L’Alguer’. El campanar, construït el 1632, és de base hexagonal. La capella gòtica, que en fa de base i dóna al mateix claustre, està decorada amb un medalló rodó i té una representació de les quatre barres.

A l’església de Sant Francesc és possible escoltar missa en alguerès els diumenges a les 8 del vespre.

Fotografies: Marta Faixedas, 2015.

Saber-ne més*:

* Llibres o recursos web que han estat utilitzats com a fonts per a la redacció de l’article o que poden ser d’interès per a conèixer millor el personatge o el tema tractat.


Mostra Petjada Catalana en un mapa més gran

Comments are closed.